Koldhævede (meget) grove chokoladeboller
En langsom morgen brygget på kaffe, sol, en god bog og chokoladeboller er bestemt ikke at kimse ad. Og det var præcis sådan, min morgen tog form i dag. Frida havde kun en enkelt blok på gymnasiet, så jeg tænkte, at det var en god undskyldning for at stå med friskbagte boller, når hun kom hjem. Den idé faldt heldigvis i god jord.

Bollerne jeg her har kastet mig ud i, er til den grove side, men til gengæld er de fyldt med chokolade. Jeg ville smagsmæssigt forsøge at ramme de chokoladeboller, som man kan købe hos Ganefryd i Klostergade, fordi de uden sammenligning er de BEDSTE, jeg nogensinde har smagt. Det lykkedes næsten, men ikke helt. Nogle ting er bare svære at komme efter, og sådan skulle det åbnebart være med Ganefryds bud på perfekte chokoladeboller. Fair nok. Jeg kaster gerne 15 kroner efter en sådan, men ellers går disse bestemt også an. Især med tandsmør eller en peanutbutter/banan-kombo på toppen.

Bogen der ses på nederste billede, vil jeg i øvrigt give min varmeste anbefaling. Jeg er inde i en rigtig god periode, hvor jeg bare sluger den ene roman efter den anden, men denne er altså røget på rekordtid. I hvert fald vil jeg nyde den sidste del i dag, for jeg kan slet ikke lægge den fra mig. Simple living, som bogen hedder, er skrevet af kunstneren Nadia Plesner, som på fineste vis fortæller sin historie om retten til noget så banalt som en tegning. En provokerende tegning, bevares, men en tegning med et ualmindeligt vigtigt budskab. Bogen handler om kampen for kunstnerisk ytringsfrihed, og den kommer omkring så mange tankevækkende emner. Det er ufatteligt nemt at sejle rundt i sin egen elendighed, men man får hurtigt en dårlig smag i munden, når man lige hæver sig de få meter over sit eget navlepilleri, og så får øjnene op for, hvor mange mennesker, der rundt omkring i verden, lever under helt utænkelige forhold. Og så paradokset i hvor lidt spalteplads den barske verden, der omslutter os, får i de vestlige medier, sammenholdt med overfladiske kendishistorier. Det er grotesk, og det er netop dét, som Nadia Plesner forsøger at udpensle gennem sin kunst. Og det er jo det fede ved kunst; at den kan røre os mennesker dybt. Kunsten er en oplagt vej til at sprede vigtige budskaber, hvorfor det også er enormt vigtigt at kæmpe for kunstnerisk ytringsfrihed. Bogen har i hvert fald sat en kæderække af tanker i gang hos mig, og jeg vil virkelig anbefale den til alle, som interesserer sig bare den mindste smule for kunst såvel som samfundsforhold.

Og så var det vist tilbage til nogle chokoladeboller?

Koldhævede grove chokoladeboller
- 25 gram gær
- 1 spsk honning
- 2 tsk groft salt
- 4 dl lunken vand
- 250 gram ølandshvede (alternativt hvedemel)
- 100 gram grahamsmel
- 50 gram havregryn
- 100 gram chokolade (jeg brugte 80% men ville nok have foretrukket en 60-70% i stedet)

Fremgangsmåde
Rør gæren ud i det lunkne vand sammen med salt og honning. Tilsæt derefter ølandhvede og rør blandingen sammen til en tyk grød. Tilsæt nu grahamsmel og havregryn lidt ad gangen, for så til sidst at komme chokoladen i. Stil dejen overdækket i køleren til næste dag, hvor den med fordel kan tages ud på køkkenbordet en halv times tid, inden bollerne skal bages. På den måde får den lige lov at 'vågne'.
Opvarm ovnen til 250 grader (jeg brugte varmluft med undervarme), og klat med to spiseskeer bollerne på en bageplade med bagepapir. De skal i første omgang bages 10 minutter ved den høje varme, hvorefter ovnen skal skrues ned til 200 grader. Bollerne færdigbages nu - ca. 8 minutter.
Lad dem køle af på en rist og spis dem med smør, nutella, peanutbutter eller bare som de er.Kommentarer

Populære indlæg