Risotto med hokkaido græskar


Risotto er min livret! Eller, i hvert fald indtager den cremede risret en delt førsteplads med pizza, som jeg snildt kunne spise all day every day. Fælles for begge italienske klassikere er, at de, udover at smage himmelsk, kan varieres i det uendelige, og dét er altså smart. Jeg mener, på den måde kan man forsvare at spise ostede kulhydrater mere end relativt ofte, fordi der hele tiden er nye råvarer i sæson, som bare MÅ afprøves - enten oven på sprødt, hvidt brød, eller i en smuk kombination med ris og parmesan som her.

Risotto med hokkaido græskar er en efterårsvariation af den gode klassiker, som vil varme ualmindeligt godt på en af de grå dage, som efteråret jo som oftest byder på mange af. At bringe opskriften i august måned, hvor græskarsæsonen kun knapt har sat ind, og hvor temperaturen endnu burde signalere sommer, kan måske derfor virke en smule misvisende. Ikke desto mindre, så forholder det sig jo desværre sådan, at vi har haft langt flere efterårslignende dage end sommerdage de sidste mange uger. Øv for dumme vejrguder, men hurra for comfort food, der gør én glad i låget og tilmed er simpelt at give sig i kast med.

Ovenstående billede stammer fra en veninde-sommerhustur sidste efterår, men jeg har sidenhen serveret risottoen mange gange herhjemme - altid vel mødt af stor begejstring. Hvilket tilbehør man vælger at servere dertil, er i princippet fuldstændigt underordnet, men bagt feta på sprødstegt rugbrød såvel som søde, bagte gulerødder i kombination med hvidløg var nu et glimrende valg.

Risotto - 4 personer
- Et lille hokkaido græskar
- 1-2 løg
- 3 fed hvidløg
- olivenolie
- 4 dl risottoris
- 1,5 dl hvidvin
- 1,5 liter hønse eller grøntsagsboullion (alternativt en lækker fond, men boullion er altså udemærket)
- Tørret timian
- Salt og peber
- Et skvæt citron (smag dig frem)
- Friskhøvlet parmesan (jo mere, jo bedre)

Fremgangsmåde
Halver græskaret og smæk det i en 200 graders varm ovn i en lille times tid. Når græskaret har været i ovnen i en halv time, kan man begynde på sin risotto.
Find først en tykbundet gryde eller en dyb pande og opvarm en god sjat olivenolie heri. Hak løg og hvidløg og sauter det et par minutter i olien. Herefter tilsættes risottorisene, og det hele vendes rundt til risene er blevet en smule gennemsigtige på ydersiden - det tager et par minutter. Hæld herefter hvidvin i panden, og lad risene absorbere væden. Nu tilsættes boullion lidt efter lidt, indtil alt vandet er blevet suget af risene. I forbindelse med dette tages græskaret ud af ovnen, og alt 'kødet' skrabes ud i en skål, hvori det blendes eller moses.
Græskarmos, timian, salt, peber og parmesan tilsættes nu til retten. Der røres godt rundt i baduljen og der smages til med citron. Et voilá! Og velbekomme!


Kommentarer

Populære indlæg