Rødbedebøffer og marrokansk inspireret linsesalat med bagt blomkålNoget af det jeg elsker mest ved madlavning er, når sundhed og lækkerhed går op i en højere enhed. Når både smag, æstetik og ernæringsfordele scorer højt på point, så banker mit madentusiatiske hjerte altså lige en tand hårdere. Simpelthen fordi jeg synes, det er helt fantastisk, hvilke smagseksplosioner man kan skabe ved at kombinere farvestrålende råvarer, som kommer direkte fra naturen.

For jeg har det som oftest sådan, at forarbejdede fødevarer intet godt gør for noget. Eller for nogen. Jo mere naturligt vi kan spise, des bedre. Det gælder for os såvel som for vores klode, hvorfor mange af os burde overveje at skære bare en smule ned på indtaget af kød. Ingen siger, at man behøver gå all-way-vegetarian, men en kødfri dag nu og da skader ingen - tværtimod! Og man kan altså sagtens spise ufatteligt lækkert og tilmed blive mæt, selvom der ikke ligger en blodig oksebøf på tallerkenen. Vidste I for eksempel, at der går omkring 15.000 liter vand til at producere 1 kg oksekød. Ét kilo! Det er da værd at have i baghovedet.

Men det er egentlig ikke fordi, jeg vil bruge oceaner af spalteplads på at prædike min overbevisning om sundhed herinde, for jeg tror den kommer nogenlunde tydeligt til udtryk gennem mine opskrifter. At jeg på ingen måde er fanatisk, men at jeg bestemt tænker over, hvad jeg putter i munden. Måske også mere end de fleste, men det kommer sig jo af en naturlig interesse for kost og sundhed. Jeg valgte af samme årsag at skrive SRP om sammenhængen mellem kost og kræft, med særligt fokus på animalske og forarbejdede fødevarer, og det projekt blev altså lidt en øjenåbner, som sidenhen har inspireret mig til at spise mere vegetabilsk og naturligt.

Så altså, det korte af det lange er, at jeg bestemt synes, man skal spise lige præcis som man vil, men at jeg gerne vil slå et slag for naturlig - og til tider vegetarisk - mad. Med et ønske om at vise, hvor nemme og velsmagende sådanne måltider kan være. :-)

Og så til det vi egentlig kom fra! Opskriften på rødbedebøffer og en smuk marrokansk inspireret salat med linser, dadler og andet godt. En salat, som egentlig stammer fra evigt inspirerende Green Kitchen Stories, men som jeg ikke helt kunne huske ingredienserne til. Så opskriften er med mine ændringer.


Rødbedebøffer
- 2 æg
- 2 små rødbeder
- 1 dåse baked beans, 240 gram
- 3 fed hvidløg
- 1 løg
- 1 stor håndfuld hakket persille
- 1 spsk kapers
- 3 spsk havregryn
- 2 spsk rasp
- salt og peber

Fremgangsmåde
Skræl rødbederne og kom dem i en foodprocessor. Kør til de er revet fint og tilsæt så resten af ingredienserne. Blend til massen er ensartet og kom efterfølgende omkring 9 klatter på en plade med bagepapir. Brug en ske til dette, da blandingen vil føles ret våd.
Bag bøfferne ved 180 grader i ca. 35 minutter. Skær evt. en over, inden de tages ud, for at tjekke om de er for våde indeni.

Rødbedebøfferne fungerer glimrende til salat, men gør sig også virkelig godt i en vegetarburger. En klat fetacreme, lidt rucola og andet grønt og evt. et spejlæg - så kører det!Marrokansk inspireret salat m. linser, dadler og bagt blomkål
- 1 stort blomkål
- 3 håndfulde frisk spinat
- 2 dl belugalinser
- 1 håndfuld mandler
- Ca. 10 friske dadler
- 1 rødløg

Dressing til blåmkålen
- 4 spsk olivenolie
- Groft salt og peber
- 2 tsk spidskommen
- 1 tsk chili
- 1 tsk ingefær

Tahindressing til salaten
- 2 spsk tahin
- 2 spsk olivenolie
- Saften fra en halv citron
- 1 stor håndfuld frisk persille, finthakket
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk akaciehonning
- 2 spsk vand

Fremgangsmåde
Opvarm først ovnen til 220 grader. Pluk derefter blomkålen i små buketter og vend dem rundt med dressingen. Blomkålen skal bages godt og vel 25 minutter.

Imens koges linserne møre i letsaltet vand. Giv dem 20 minutters tid. Når linserne er færdige og blomkålen gylden, skal begge dele køle af.

Skru nu ovnen ned på 175 grader og bag mandlerne i ca. 10 minutter. Lad også dem køle af og hak dem groft efterfølgende.

Tahindressingen laves blot ved at blande ovenstående ingredienser sammen. Man kan tilføje mere eller mindre vand alt efter ønsket konsistens.

Slutligt samles salaten. Rødløg skæres i ringe, dadler hakkes og hele baduljen vendes rundt med tahindressing. Det er en kraftigt smagende salat, vi er ude i her, men nøj den er god! Dadlernes sødme, kans fra mandler og blomkål forsejlet i creamy tahin og smagfulde krydderier. Not bad!


Kommentarer

Populære indlæg