Søde æblehorn

Jeg er de senste par år kommet til at holde ret meget af efteråret. Hvis vi da lige ser bort fra de mange toner af grå, mængden af regn og vindens temperament, som ofte viser tegn på noget pms-agtigt egotrip i efterårsmånederne. Men det er så, hvad det er, og vi har jo alle vores mindre flatterende sider. Heldigvis kommer september, oktober og november også med mange rigtig fine ting så som smukke farver, hvor end man kigger hen i naturen, invitation til indendørs hygge med stearinlys (og kage), pæn lag-på-lag mode og ikke mindst æbler. Efterårsæbler af den helt rigtige slags med rosa nuancer indeni og vinrødt farvespil i skrællen. Mums!

Jeg har ikke specielt meget forstand på sorter og navne, men jeg vil mene at kunne spotte et godt æble på mange meters afstand - og de er virkelig at spotte overalt for tiden. Hvilket er den rene optur, for jeg har så mange bage- og madlavningsprojekter inkluderende æbler, som jeg vil give mig i kast med i løbet af den næste tid. I skulle gøre det samme! Galetten, som jeg tidligere har delt opskriften på, eller disse søde æblehorn vil være et godt sted at starte, tænker jeg. :-)

Søde æblehorn

Dej:
- 3 dl lunken vand
- 25 gram gær
- 1 spsk honning
- 1 nip salt
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk kanel
- 3 spsk smeltet kokosolie (eller rapsolie eller smeltet smør)
- 200 gram speltmel
- Ca. 300 gram hvedemel

Fyld:
- 4 mellemstore æbler
- 1 tsk vaniljesukker
- 2 tsk kanelsukker
- 2 spsk kokosolie eller smør
- 1 dl sukker
- 1/2 dl brun farin

- 1 æg eller mælk til pensling
- Blå birkes, hakkede mandler, eller hvad man nu synes til drys

Fremgangsmåde
Start med at lave dejen, så den kan hæve, mens æblefyldet laves. Gæren opløses i vandet og der tilsættes honning, salt og fedtstof. I en anden skål blandes speltmel og krydderier godt sammen, inden det hældes i skålen med vand. Rør dejen til en tyk grød, og tilsæt efterfælgende hvedemelet lidt ad gangen, til dejen kan æltes til en let og smidig klump. Lad den hæve under et viskestykke i minimum en halv time.

Æblefyldet laves ved først at skære æblerne i små tern. Dernæst smeltes kokosolie eller smør i en gryde sammen med sukker, kanel og vanilje. Æblerne tilføjes til gryden, og blandingen simrer under låg, til æblerne er møre. Evt. giv dem en hurtig tur med stavblenderen.

Når dejen er færdighævet skal den udrulles på et meldrysset bord og skæres i trekanter. Jeg lavede vist 12, men det var faktisk lidt et dumt tal. Jeg vil nok anbefale, at man laver 8 i stedet, således at de bliver bredere for oven og kan rumme mere fyld.

Placér nu en klat fyld på hver trekant, og fold hjørnerne ind over fyldet, hvorefter bassen rulles til et horn. Det er lidt vigtigt, at fyldet er pakket godt ind, da det ellers vil flyde ud under bagningen.

Pensl nu hornene med æg eller mælk, drys med fx blå birkes og bag dem ved 200 grader i ca. 20 minutter. Dog er bagetiden kun vejledende, og kommer helt an på ens ovn - så hold øje med dem, og nyd dem efterfølgende lune, gerne iført uldsokker og en oversized sweater. :-)

Kommentarer

Send en kommentar

Populære indlæg