Intens vegansk bolognese


Hvis du er til sundere variationer af klassiske retter, hvis du ikke er den store kødspiser, eller hvis du bare er vild med comfort food, som har fået lov at simre i timevis, alt imens den skønneste duft af krydderurter og kvalitet har spredt sig i hele hytten, jamen så må du for alt i verden ikke snyde dig selv for denne lækre bolognese. Den er en kende tidskrævende, men resultatet er al ventetiden værd. Desuden er retten proppet med ene gode sager, som med garanti vil gøre både krop og sind i godt humør. Lav den gerne en lørdag aften, allier dig med en smuk og klog køkkenmakker og sip noget god vin, imens retten fremtrylles. Dét kan anbefales. ;-)

Opskriften kan jeg dog på ingen måde selv tage æren for. Den er fundet lige her, og er blevet fuldt til punkt og prikke. Alligevel kommer den her i oversat og brugervenlig version.

Vegansk bolognese, rigeligt til 4 personer
- 1 stor aubergine
- 1/2 kop olivenolie
- 1 mellemstort løg (svarende til 1 kop - så ved du hvilken kopstørrelse, vi snakker)
- 2 mellemstore gulerødder
- 2 stængler selleri
- 1/4 kop frisk salvie
- 1/4 kop frisk persille (vi brugte dog en del mere!)
- 1/4 kop frisk basilikum
- 4 fed hvidløg
- 3 laurbærblade
- 1 bakke champignoner
- Ca. 12 shiitake svampe (kan købes hos velassorterede supermarkeder)
- 2 kopper rødvin
- 1/4 kop tomatpure
- 2 spsk soya
- 1 dåse flåede tomater
- 2 spsk misopaste (kan købes hos asiatiske shops)
- 3/4 kop mandelmælk

Fremgangsmåde
Gnub først auberginen med olie, salt og peber. Pak den i folie og kom den i en 190 grader varm ovn i ca. 1 time. Varm imens 3 spsk olie op i en stor gryde og kom finthakkede gulerødder, løg og selleri deri. Rør rundt i grøntsagerne i ca. 10 minutter - de skal være møre, men ikke brune. Tilføj nu salvie, halvdelen af persillen og basilikummen samt hakket hvidløg og rør rundt i ca. 2 minutter. Herefter tilsættes rødvin og laurbærblade. Vinen skal reduceres næsten helt væk, hvilket tager omtrent 5 minutter. Stil nu gryden væk fra blusset og find en pande frem i stedet.
I panden kommes resten af olien samt finthakkede shiitake svampe og champignoner. Disse skal stege til væden er helt(!) væk. Processen tager omkring 20 minutter, så her er et glas rødvin i hånden en god ting.
Når væden er helt væk tilføjes tomatpure og miso, og der røres godt rundt i panden. Så tilsættes flåede tomater inden svampe-blandingen tilføjes i gryden med løg, selleri og gulerødder. I gryden kommes også mandelmælk og soya.
Nu skulle auberginen gerne være godt mør, så den tages ud af ovnen og køles lidt af. Efterfølgende skrabes 'kødet' ud og hakkes helt fint (det ligner noget, der er løgn. Bare se bort fra det!). Tilføj auberginkødet til gryden og rør godt rundt. Læg så låg på og lad retten simre ved svag varme i en time. Rør rundt et par gange undervejs.
Når der er få minutter igen, kan du koge frisk pasta til bolognesen. Gem her 1/2 kop af kogevandet, som tilsættes saucen kort inden servering. Når vandet tilsættes, kommes også resten af persillen og basilikummen i, og så skal saucen lige have et hurtigt opkog, indtil den tykner helt.

Anret bolognesen med pasta og frisk persille, måske også lidt parmesan, hvis det ikke behøver være helt plantebaseret. Voilá!

Kommentarer

Populære indlæg