Lyserøde kiks med rødbede, gulerod og timian


Lige for tiden har jeg min farmors juicer hjemme på prøve. Fordi jeg overvejer, om en sådan Kæmpe-Karl af et maskineri ville være en klog og brugbar fremtidsinvestering. Indtil videre har jeg juicet en håndfuld gange, men den opvask, som efterfølgende lader vente på sig, er altså noget, man lige skal tage lidt ekstra tilløb til, synes jeg. Desuden går der ret meget grøntsag til spilde - såkaldt 'pulp' - ved sådan en omgang frugt- og grøntpresning. Det er jo lidt synd. Og samtidig meget modstridende hele denne stop-spild-af-mad-tendens, som huserer på blogs såvel som i supermarkederne for tiden.
Men altså, friskpresset juice er jo en lække treat, og der gemmer sig faktisk også muligheder i denne pulp, tro det eller ej. I hvert fald hvis ikke man blander alt for mange underlige sager i sin læskedrik.

Til disse kiks har jeg brugt pulp fra rødbeder og gulerødder og intet andet. Ellers tænker jeg, at for eksempel æble- og ingefærpulp ville smage godt i en sødere kiks? Måske med kanel? Man må jo prøve sig frem. :-) Under alle omstændigheder blev disse kiks mægtigt gode. Super sprøde og med en ret genial smagssammensætning. De minder lidt om de der All in One-kiks fra Bisca - Bare bedre!
Kiksene smager godt som de er, men jeg tror især, at de vil udgøre en himmelsk mundfuld med en god klat humus.

Kiks med rødbede, gulerod og timian, 1 bradepande
- 2,5 dl rødebede- og gulerodspulp (alternativt riv grøntsagerne på et rivejern. Pres da så meget væde fra som muligt)
- 3 dl fintvalsede havregryn
- 3 dl mel (jeg brugte hvedemel og Ølandshvede, cirka halv/halv)
- 1 dl femkornsblanding (eller hørfrø. Eller hvad du lige har)
- 1 dl olivenolie
- 1 dl vand (sådan cirka)
- 1 æg
- 2 tsk tørret timian
- 1 tsk groft salt
- 1 tsk bagepulver

- Evt. birkes og sesamfrø til drys

Fremgangsmåde
Kom alle ingredienserne i en skål og ælt det godt sammen. Bare i med hænderne, så går det nemmest. Kom herefter massen på et stykke bagepapir og læg derefter endnu et stykke ovenpå. Rul dejen ud med en kagerulle, indtil den er ca. 50mm tyk. Fjern så det øverste bagepapir, lav 'knæk' i dejen med en kniv, pensl kiksene med vand og kom drys på, hvis det lyster. Bag dem ved 180 grader varmluft, indtil de er helt sprøde. I min ovn snakker vi en 40 minutters tid. I en normal ovn snakker vi nok nærmere 25 minutter. ;-)

Kommentarer

Populære indlæg