Risotto med bøgehatte, asparges og spinat


Risotto er min livret og min hofret. Sådan groft sagt, for jeg ville nødigt skulle udvælge én ret at spise resten af livet. Det er vel det, som reelt menes med livret, ikke? Hvorom alting er, så E L S K E R jeg den cremede italienske klassiker. Og selvom jeg sædvanligvis undgår mælkeprodukter og dermed også oste, så vælger jeg altså at se igennem fingre med sundhedsfilosofier og principper, når der står risotto på menuen. Så længe det ikke sker for ofte, så skal der være plads til den slags fornøjelser. Forleden aften skete det således, at jeg havde min mor på enehånd, solen skinnede fra en skyfri himmel, og jeg havde en ubærlig lyst til af fejre tilværelsen og at sommeren er over os (eller var over os..) - med risotto. Det gav bare ualmindeligt god mening, så sådan blev det. Og her må jeg simpelthen tilstå; det blev den bedste risotto, jeg til dags dato har kreeret, og det er altså ikke så få risottoer endda. Kombinationen af svampe, spinat og friske asparges spiller jo helt formidabelt godt sammen. Det er en treenighed som vil frem i livet, og det skal den saftsuseme have love til! Svøbt i rigelige mængder parmesan, ris og godt med fedtstof, så bliver det ikke meget bedre. "Uhm"'erne ville nærmest ingen ende tage, da min mor og jeg sad der med hver vores portion lykke i en skål. Sammen konkluderede vi, at det så absolut ikke er sidste gang, at præcis denne sammensætning af fyld får lov at agere smagsgivere i en cremet sommerrisotto her på matriklen. Og aspargessæsonen varer jo ikke evigt, så der skulle være grund nok til at sætte risotto på menuen inden for nærmeste fremtid. Velbekomme!


Risotto med bøgehatte, asparges og spinat, 3-4 personer 
- 300 gram risottoris
- Olivenolie + 2 spsk smør (jeg brugte en kryddersmør med urter fra Kærgården, hvilken gjorde sig virkelig godt i retten)
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- 250 gram frisk spinat
- 150 gram bøgehatte
- 1 bundt friske grønne asparges
- 1,5 dl tør hvidvin
- 130 gram friskrevet parmesanost
- Saften fra 1 lille citron
- 0,8 - 1 liter grøntsagsboullion
- Salt + friskkværnet peber 

Fremgangsmåde
Halvdelen af løget og hvidløget hakkes og kommes på en varm pande med lidt god olivenolie, hvorefter spinaten tilsættes. En spsk smør tilføjes sammen med bøgehatte og blandingen steger 2-3 minutter. Efterfølgende tilsættes asparges i små stykker og blandingen steges yderligere i ca. 2 minutter. Herefter tages grøntsagerne af varmen. I en gryde tilsættes nu en god sjat olivenolie (3 spsk) samt den anden halvdel af løg og hvidløg. Når dette har stegt i et par minutter ved middelhøj varme, kan du tilføje risottorisene, som skal stege indtil de er gennemsigtige i kanterne. Da tilsættes hvidvinen, som skal fordampe helt, inden bouillonen tilsættes lidt ad gangen. Jeg har ladet mig fortælle, at det tager 17 minutter at få perfekt møre risottoris, og det passer vist meget godt. Smag på risene undervejs, og tilsæt mere boullion indtil de er al dente. Nu tilføjes citronsaft, salt og peber samt grøntsagerne. Varm retten godt igennem inden parmesanosten tilsættes. Kom også gerne en god klat smør i risottoen på dette tidspunkt. Rør godt rundt, tag gryden af blusset og kom så låg på, så retten kan samle sig. 5 minutter er fint. Server risottoen med friskrevet parmesan og friskkværnet peber. Og hvidvin i glasset - er det sommer!

Kommentarer

Populære indlæg