Vegansk musaka


"Det er nu helt i orden at have dig hjemme igen, A!" var Fridas første indskydelse, da hun smagte mit take på en vegansk moussaka. Og det er faktisk også helt i orden at være hjemme igen. Hjemme ved et fyldt køleskab, en ordentlig seng med en dyne samt et tøjskab, hvor det rent faktisk muliggør sig at danne overblik over indholdet. Jeg har ladet mig erfare, at backpackerlivet afføder en del erkendelser af ting, som de fleste af os måske tager lidt forgivet i hverdagen. For eksempel dét at lave mad i et køkken, hvor tingene fungerer. Hold nu op, hvor har vi ofte stået i et køkken på et hostel, hvor remedierne har været af så dårlig kvalitet, at vi til sidst slet ikke har gidet. Men man bliver i længden altså også træt af at gå ud at spise tre gange dagligt. Især når madlavning vægter højt på interesselisten, og det derfor ikke er en sjældenhed, at middelmådig cafémad skuffer fælt. Dog skal der ingen tvivl herske om, at vi har levet godt. Faktisk har vi levet ret så mageligt, smagt på utallige sjove og innovative retter og generelt ikke sparet på madbudgettet - overhovedet! Det har været inspirerende ud over det sædvanlige, og eventyret lod mig tilbage med så stor en trang til at afprøve nye køkkenprojekter, at det var det første jeg gjorde, da jeg trådte ind ad min hoveddør.


Musaka er jo egentlig en græsk specialitet, og slet ikke noget vi har spist på rejsen. Alligevel kom idéen om en vegansk version af den tunge, kødfyldte ret til mig på vej op ad Australiens østkyst, og det skulle vise sig ingen dum idé at være. Den består af en bønnesovs, en linsesovs og en bechamelsovs fordelt i lag mellem søde kartofler og aubergine, og så er den selvfølgelig krydret med kanel og muskatnød, hvilket retfærdiggør betegnelsen 'musaka'. Retten har substans, er cremet og mætter godt, og det til trods for, at den primært består af grøntsager. Vi har altså her at gøre med comfort food på den sunde måde, og det er i mine ører ret tiltalende.


Vegansk moussaka, 5-6 personer

- 2-3 søde kartofler af mellem størrelse
- 2 auberginer
- Olivenolie
- Groft salt

Linsesovs
- En god sjat olivenolie
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk æblecidereddike
- 1 dåse grønne linser (400gram)
- 1 dåse flåede tomater
- 3 spsk tomatpuré (svarende til en dåse)
- 1 tsk kanel
- 2 tsk oregano
- Eventuelt et lille bundt frisk persille
- 200 ml vand
- Salt og peber

Bechamelsovs
- 4 spsk olivenolie (smør, hvis retten blot skal være vegetarisk)
- 3 spsk hvedemel eller kikærtemel
- 5-6 dl havremælk (eller anden plantemælk)
- 1 tsk friskrevet muskatnød (eller efter smag)
- Salt og peber

Fremgangsmåde
Start med at skære de søde kartofler og auberginerne i 1/2 cm tykke skiver på langs. Læg kartoffelskiverne i en skål med vand og placer aubergineskiverne på et par bageplader, dryp med olie og drys med groft salt, inden de bages i ovnen ved 200 grader i 10-15 minutter.
Linsesovsen laves ved først at sautere løg og hvidløg i et par minutter. Herefter tilsættes linserne, de flåede tomater, tomatpuré, krydderier, æbleeddike og vand. Lad sovsen simre under låg 20 minutter og rør i den et par gange undervejs. Tilsæt hakket persille hvis du synes og smag til med salt og peber.
Så er det tid till bechamelsovsen. Olien varmes først i en tykbundet gryde, hvorefter melet tilsættes. Rør godt i blandingen så det bliver til en stor melklump. Herefter tilsættes mælken lidt ad gangen. Hver gang væsken er absorberet i melklumpen tilsættes endnu en sjat mælk. Når den ønskede konsistens er opnået, smages sovsen til med muskatnød, salt og peber.
Tag nu auberginerne ud af ovnen og saml din moussaka i et ildfast fad. Jeg startede med et lag linsesovs, herefter et lag søde kartofler, så et lag auberginer, dernæst et lag bechamel og så videre. Slut af med et lag linsesovs, inden der på toppen kommes et godt lag bechamelsovs (gerne mere end på billederne!) og så er det ellers bare i ovnen med den. Musakaen skal have 25-30 minutter i ovnen ved 200 grader, og det klæder den ret godt med lidt frisk persille eller andet grønt på toppen inden servering. Den kan snildt spises, som den er, men en salat ved siden af vil absolut fuldende herligheden.

Kommentarer

Populære indlæg