Falafler til perfektion


Overskriften kan måske lede til diskussion, hvis vi tager de mere visuelle aspekter i betragtning, men så længe vi holder os til måden, hvorpå smag og tekstur går op i en højere enhed, så er vi altså ikke langt fra perfektionen i dens ubøjelige form her. Alle elsker jo falafler! Jeg har i al fald endnu ikke mødt en person, som har rynket på næsen, hvis vedkommende er blevet tilbudt gode falafler. For der er langt imellem de rigtig gode af slagsen, og jeg gider bestemt heller ikke selv at stille sulten med tørre og smagsneutrale kikærtekugler uden sprødhed. Præcis sådanne falafler fik jeg faktisk serveret på en falafel-teller, da jeg var i Hamborg for et par uger siden, og jeg indrømmer blankt, at jeg var en ret grumpy version af mig selv i timerne efter. Men kender I ikke det? Man har i evigheder (i hvert fald i timerne imellem morgenmad og frokost) set frem til grådigt at skulle dykke ned i en af sine yndlingsspiser, og man har savlet og fantaseret og nøje udvalgt sit gerningssted. Og når man så endelig får serveret sin drøm på et sølvfad, så lever retten bare på ingen måder op til de forventninger, som man solidt har bygget op i takt med en sult, som på pågældende tidspunkt er sammenlignelig med en løves. Helt ærligt, det er næsten til at tude over! Men man spiser jo tallerkenens indhold alligevel, for man har sgu betalt for skidtet, og man er samtidig så sulten, at man ikke orker at søge bedre alternativer.

Måske nogle kan nikke genkendende til scenariet? Måske nogle blot ryster på hovedet over, hvordan andre kan lade et enkelt måltid ødelægge deres humør. Uanset hvad så kan jeg garantere, at min opskrift giver alt andet end tørre og kedelige falafler, og jeg synes derfor, at de udgør en skråsikker aftensmadsløsning. De er tilmed ret hurtige at bikse sammen, og så er de intet mindre end geniale at have med i madpakken også.


Falafler, nok til 5-6 personer
- 550 gram kogte kikærter
- 1 dl olivenolie + rigeligt til stegning
- 2 spsk tahin
- 4 fed hvidløg
- 1 mellemstort løg
- Saften fra 1 citron
- 1,5 spsk spidskommen
- 1 spsk stødt koriander
- 2 tsk paprika
- 1 tsk bagepulver
- En ordentlig dusk frisk persille
- 2 æg
- 4 spsk kikærtemel (alternativt hvedemel eller blendede havregryn)
- Salt + peber

Fremgangsmåde 
Kikærter, tahin, olie, persille, løg og hvidløg blendes først sammen i en foodprocessor (alternativt kan en stavblender bruges). Herefter kommes massen i en stor skål, hvori resten af ingredienserne tilsættes og blandes godt sammen. Man kan også vælge at komme hele baduljen sammen i foodprocessoren i første omgang, men jeg synes, man skal passe på ikke at lave massen alt for smooth. Den må gerne have lidt tekstur, hvilket kan blive svært, hvis man blender af for mange omgange i forbindelse med tilsmagningen. Virker massen for tør, kan man tilsætte et æg mere, og virker den for våd, giver man den blot en skefuld mel oveni. Falaflerne steges i rigeligt olivenolie ved middelhøj varme, ca. 4 minutter på hver side. Mine blev ret flade, men hvis man synes, kan man jo forsøge at gøre dem mere kugleformede. Simple as that!

Kommentarer

Populære indlæg