Tærte med gulerødder, grønkål og gedeost


Okay, you guys are in for a treeeat! Simpelthen og intet mindre. I virkeligheden er der ikke så meget andet at sige, end at denne tærte blev noget nær perfekt. Måske endda den bedste jeg til dags dato har kreeret. Og jeg har altså lavet en del tærter, og vil efterhånden kategorisere mig selv som forholdsvis erfaren ud i dén kunst. Ofte synes jeg, at det handler om less is more, når man laver mad - ikke blot tærter, men helt generelt - således at hver en ingrediens virkelig får lov at være et gennemtrængende element. Bare tænkt italiensk; helt simpelt, gode råvarer, helt friskt og helt vildt lækkert. Og netop dén tilgang til madlavning passer jo ret godt sammen med et liv på SU. ;-)


Altså er ingredienslisten til tærten ikke ligefrem lang og uoverskuelig, eftersom jeg tog udgangspunkt i mit køleskabs spartanske indhold. Jeg har heller ingen krydderier endnu (foruden kanel, som måske lige ville være eksperimenterende nok), men jeg synes faktisk på ingen måde, at det mangler. Der er til gengæld godt med gedeost på toppen og rigeligt med smør i dejen - og det er jo som bekendt smørret, der gør'et. 

Tærte til 4 personer (eller til én og et par stykker til fryseren)

Dej:
- 1 dl hvedemel
- 1 dl finvalsede havregryn
- 1 dl speltmel (eller anden grovmel)
- 100 gram smør
- 1 tsk salt
- 2 spsk vand

Fyld:
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- 3-4 gulerødder
- 5 store stængler grønkål
- salt
- 1 lille rulle gedeost 

Æggemasse:
- 5 æg fra glade høns (det kan man stadig godt få råd til på SU!)
- 2 spsk creme fraise 38% 
- 1/2 dl mælk 
- salt og peber

Fremgangsmåde
Lav først dejen ved at blande de forskellige meltyper sammen med saltet. Tilsæt vand og smørret i små stykker. Saml dejen med hænderne, indtil du har en rundt og fedtet kugle, og lad den da hvile lidt, imens du laver fyldet. Gulerødderne rives, løg og hvidløg hakkes og grønkålen fjernes fra stilken og hakkes forholdsvist fint. Hele baduljen kommes på en pande og steges i olivenolie eller smør. Smag til med salt. Fjern fyldet fra varmen efter et par minutter, og tryk nu dejen ud i en smurt tærteform. Forbag den ved 180 grader i 12-15 minutter. Imens pisker du æg, creme fraise, mælk, salt og peber sammen i en skål. Når bunden er færdig, fordels fyldet herpå. Æggemæssen hældes ud over, og gedeosten rives i små stykker og fordels slutligt over hele overfladen. Bag tærten færdig i 25-30 minutter, eller til den er gylden på toppen, ved 180 grader.

Kommentarer

Populære indlæg