Gulerodskage


Jeg har, som så mange andre, læst Hella Joofs 'Papmachéreglen', og jeg var, som de fleste andre ogå, svært begejstret, og kunne nikke genkendende og en smule skamfuldt til langt de fleste af reglerne. Dog må jeg erklære mig lodret uenig i Bage-reglen, som i korte træk går ud på, at kun vrede damer, som føler sig tvunget ud i at skulle lege overskudsmennesker og medbringe kage til eksempelvis forældremøder, bager gulerodskage. For hvem har gulerodskage som yndlingskage? Ingen. 

Bevares, gulerodskagen er måske heller ikke kagEN, jeg selv ville vælge, hvis jeg kun måtte spise én slags kage resten af livet. Hvilket skrækscenarie i øvrigt! Så ville valget nok alligevel falde på noget mere fashionabelt som tarte au citron eller en jordbærtærte lavet med kærlighed (oversat: ikke dem fra Føtex-bageren). Men med dette sagt, så synes jeg altså ikke, gulerodskagen har fortjent at blive kimset ad.

Sådan en svampet fætter med et solidt lag flødeostecreme på toppen kan bestemt også noget. Og så er det da kun at foretrække at have geniale kager i sit opskriftsindex, som er hurtige at bikse sammen, og som ikke kræver alverden af et basislager, hvis lysten kommer uanmeldt, og tiden er knap. Det sker jo af og til..


Gulerodskage, 6-8 personer
- 100 gram speltmel
- 150 gram hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kardemomme
- 1/2 tsk vaniljepulver eller 1 tsk vaniljesukker
- 1/2 tsk salt
- 3 æg
- 4 gulerødder (ca. 300 gram, skrællet vægt)
- 150 gram smeltet smør eller kokosolie
- 4 spsk mandelmælk (eller yoghurt)
- 150 gram tørrede dadler
- 3 spsk ahornsirup

Flødeostecreme
- 200 gram philadelphia (endelig ikke light!)
- Saft og skal fra en halv økocitron
- 3-4 spsk ahornsirup/akaciehonning/flormelis

Fremgangsmåde
Bland først alle de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilsæt herfeter olie, æg og mandelmælk/yoghurt. Blend de tørrede dadler, til de er helt finthakkede, og tilsæt ahornsirup til blenderen, så det hele kører lidt nemmere rundt. Riv gulerødderne, og kom dem og dadlerne i dejen. Blandingen vil være ret 'fast' i konsistensen, så sørg for at få blandet det hele godt og grundigt sammen, inden du kommer dejen i en springform (eller et tærtefad) a 22cm i diameter. beklædt med bagepapir. Bag gulerodskagen i 35-40 minutter ved 180 grader, og lad den køle helt af, inden du smører frosting på toppen. Frostingen skal i al sin enkelhed blot røres sammen og smages til med citron + sødestof, til den er lige i øjet. Kagen smager bedst, når den er helt kold, synes jeg. Bon appétit!

Kommentarer

Populære indlæg