Tortillas med bønnemos, stegte søde kartofler, guac og relish

Sløret billede, siger du? Vi kunne også kalde det autentisk? Har hørt, at det uperfekte skulle blive det helt hippe i 2017. ;-) 

Karla og Frida var inde at pylre lidt om deres syge søster forleden dag, og her i familien står omsorg og kærlighedserklæringer skrevet i vafler med hindbær og ahornsirup. Eller bare i mad i det hele taget, hvorfor vi uden skam gik fra bordet med maver så fyldte, at det var svært at forestille sig nogensinde at skulle åbne munden igen. Heldigvis er denne følelse jo ikke statisk, og som jeg i skrivende stund sidder og nedskribler opskriften på dette mundvandsdrivende måltid med mexicansk jargon, kunne jeg snildt klare en omgang mere.

Frida skal have prisen for at være den opfindsomme kvinde bag smagssammensætningen, som kommer langt i løbet om at være en michelinstjerne værdig. Hun selv var endda begejstret, som jeg sjældent har set hende, og dette er ikke så lidt imponerende taget hendes forkærlighed for bøffer i betragtning. Så pønser du på at servere plantemad for en mandetype, hvis signalement sædvanligvis er kød med kød på, så er dette måske retten, du skal prove him wrong med. 

... Og så skader det ikke herligheden at blive afrundet med en omgang vafler af den usunde slags. Det gjorde vi, og de blev åndssvagt gode, så jeg smider opskriften på dem op inden for overskuelig fremtid. Jeg lover, at der med sådan en stak i kølvandet alligevel er håb for, at vi alle kommer sikkert ud på den anden side at istiden, som godt nok kom så prompte, at ingen fik en jordisk chance for at få købt ind til hi og vaffelbagning. Men altså, vælger du alligevel at trodse kulden og begive dig mod nærmeste supermarked, så tør jeg næsten godt garantere, at du ej fortryder, når først duften af vafler sender ægte kærlighedsvibes ud i hele hytten. Man spiser i grunden for få (rigtige) vafler nu om dage. Lad os sammen få lavet om på det. 

Nu kom det til at handle lige vel meget om vafler i stedet for tortillas, men det salte køkken er altså det, som står for skud i indlægget her, og det er slet heller ikke så dumt endda. 


Tortillas med bønnemos, stegte søde kartofler, guac og relish, 3-4 personer
Bønnemos
- 1 stort løg
- 2 fed hvidløg
- 2 dåser kidneybønner
- 1 tsk chiliflager eller 1 lille chili
- 1,5 tsk spidskommen
- 1 tsk koriander
- Salt og peber 
- Olivenolie

Rødløgsrelish (her er vi næsten ude i noget pund-til-pund. Nemt!) 
- 2 rødløg
- 1-2 tsk sukker
- 2 spsk æblecidereddike
- 2 spsk olivenolie 
- lidt salt 

Søde kartofler på panden
- 4 mellemstore søde kartofler
- 3 fed hvidløg
- salt
- Olie 

Guacamole
- 2 avocadoer
- 2 fed hvidløg
- citronsaft
- salt og peber
- evt. 1 spsk creme fraise (eller soyayoghurt) 

Andet
- tortillapandekager
- Tomatsalsa 
- majs, agurk, tomat, peberfrugt, hvad-du-lige-har-liggende 

Fremgangsmåde
Lav først guacamolen og løgrelishen, så de kan få lov at trække smag, imens du laver resten af festmåltidet. Til relishen skal rødløgene blot hakkes fint og vendes rundt med de resterende ingredienser. Det samme gælder guacamolen; mos avocadoerne, og smag dig frem med citron, hvidløg, salt og peber indtil du har en guac lige efter din smag. 
Og så laves de søde kartofler. Skræl dem og skær dem ud i små tern. Kom dem på en pande sammen med hvidløg og en gavmild mængde olie, og steg dem ved middelvarme i 25 minutter, eller indtil de er sprøde udenpå og bløde indeni. Imens laver du bønnemosen. Bønnerne drænes for væde og kommes på en pande med - igen - rigelige mængder olivenolie, løg og hvidløg. Lad blandingen stege, indtil løgene er helt bløde, og bønnerne kan moses let. Tag dem herefter af varmen, og giv dem en hurtig tur med en stavblender. Smag til med salt og krydderier, og kom evt. en sjat vand ved, hvis mosen virker for tør. 

Resten giver vist sig selv; lun pandekagerne og anret, som du synes. Og så spiser man ellers bare med fingrene og nyder sine borddamer og livet i al almindelighed. Lover, at det bringer glæde helt ud i tåspidserne! 

Kommentarer

Populære indlæg