Marcipansnurrer med æbler og nødder


Claus Meyer har i mine øjne slået mange genistreger gennem tiden. Den flotteste må være kanelsnurren. I virkeligheden er jeg ikke sikker på, om det overhovedet er hans idé at sno en kanelsnegl om til a piece of art, men ikke desto mindre er hans opskrift eminent, så den ros skal han i hvert fald have. Jeg bager ofte kanelversionen ud fra de eksakte Meyer-mål, men ideen med at snurre en remoncefyldt gærdej rundt i en snæver vending, kan man altså også sagtens eksperimentere med selv. Man kan endda bevæge sig væk fra det søde køkken og i stedet kaste sig ud i pizza- eller pestosnurrer. Det er bestemt heller ikke dumt, men i dag skal det alligevel handle om sukker. Det giver også flest likes, har jeg erfaret.


Mathilde og jeg havde for ikke så længe siden en håndfuld studieveninder herhjemme til en konfekt-gløgg-æbleskive-og-klippeklistre-dag, og vi havde måske lige overvurderet situationen en smule, da vi smed marcipan i indkøbskurven. Så vi stod altså med en ordentlig portion i behold, foruden de dåser med konfekt, som vi også gerne skulle have konsumeret, og hvad gør man egentlig så?

Man laver snurrer med marcipanremonce, æbler og nødder på toppen.

Marcipansnurrer med æbler og nødder, giver ca. 12 stk

  • 25 gram gær
  • 2,5 dl sødmælk
  • 400 gram hvedemel
  • 50 gram speltmel
  • 2 spsk sukker
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 1 tsk salt 
  • 1 æg
  • 70 gram smør i tern
Remonce
  • 10 friske og bløde dadler
  • 2 spsk vand
  • 250 gram marcipan, revet
  • 3 små æbler, revne 
  • Mælk eller sammenpisket æg til pensling 
  • Perlesukker og hakkede mandler/hasselnødder til drys 


Fremgangsmåde
Rør gæren ud i mælken og tilsæt derefter æg, sukker, salt, kardemomme og mel. Rør dejen sammen på en røremaskine i 5-7 minutter, inden smørret tilsættes i små tern. Giv nu dejen yderligere 5-7 minutter, indtil den er helt glat og smidig. 
Lad herefter dejen hæve 1,5-2 timer med et viskestykke over et lunt sted. Imens laves remoncen.
Du fjerner først stenene fra dadlerne og blender dem herefter med vandet, til du har en form for 'dadelsirup'. Tilsæt herefter revet marcipan og revet æble og rør remoncen godt sammen. 
Når dejen er hævet til cirka dobbeltstørrelse, kommes den ud på et meldrysset bord, hvor den rulles ud til en firkant af cirka 40x65 cm. Remoncen smøres nu herpå i et jævnt lag, inden 1/3 af dejen foldes ind over midten. Fold herefter den sidste 1/3 ind over de to lag, så du har tre lag med skiftevis dej og remonce. Rul nu forsigtigt over den foldede dej et par gange, så der ingen lufthuller er. 
Herefter skæres dejen i cirka 12 strimler, som rulles til en snurre (der findes gode videoer af dette på Youtube) og placeres på en bageplade. De færdige snurrer pensles med æg eller mælk og drysses med nødder og perlesukker. 
Bag dem ved 175 grader varmluft i 12-14 minutter, eller til de er gyldne og lækre, men stadig svampede at mærke på. De skal spises med det samme, da de ellers bliver enormt tørre. Men du kan også tage dem ud efter 7 minutter, lade dem køle lidt af og komme dem på frys. De er totalt lækre at kunne tage op og smække i ovnen i 7-10 minutter, for derefter at have friskbagte marcipansnurrer i et snuptag. 

OBS: Hvis du ikke har en røremaskine, kan du tilsætte smørret i små terninger samtidig med resten af ingredienserne og ælte blandingen godt og længe med hænderne. Start med at samle dejen i skålen og ælt den derefter på et meldrysset bord, indtil den er glat og elastisk. Den vil klistre ret meget, men tilsæt endelig ikke mere mel. 




Kommentarer

Populære indlæg