• Amanda Stensgaard

Chili sin carne



ūüéľ .. Det er koldt, og man m√• g√• sig varm .. ūüéľ

Siges det. Eller synges det vel rettere. Og det kan der m√•ske nok v√¶re noget om. Selvf√łlgelig kan man v√¶lge at g√• sig til varmen, men kan man i stedet spise sig til den, g√łr man s√• ikke hellere det? Det er i hvert fald garanteret, at chili giver varmen. Herhjemme hedder l√łsningen p√• vinterproblematikken s√•ledes: Radiatorerne op p√• fem, uld p√• f√łdderne og simremad p√• menuen. Og helst ikke for meget un√łdig f√¶rden udenfor.

Is√¶r l√¶kre simreretter er nyttige at kende til, fordi de g√łr godt p√• flere m√•der. Ja, de giver varmen, og det er jo rart. Men hvad, der ellers er rart, er, at de ofte passer sig selv p√• komfuret, og at de kan fryses ned lige s√• tosset, man vil. P√• den m√•de kan man alts√• redde sig selv fra aftensmadsspekulationer hele vinteren igennem. D√©t er smart. To gode bud p√• simreretter, der mest af alt passer sig selv, er Filibabas kik√¶rtegryde eller en l√¶kker omgang indisk dhal.


Chili con carne er en klassisk simreret, som de fleste sikkert gl√¶deligt labber i sig. Chili SIN carne er dens k√łdfri pendant, og den er mindst lige s√• laber. Masser af gr√łntsager og varmende krydderier, b√łnner, chokolade og god tid p√• blusset. S√• f√•r man en chili, som er sv√¶rt vanedannende, og som smagsm√¶ssigt l√¶ner sig uhyggeligt meget op ad originalen. Derfor er jeg ogs√• sikker p√•, at de k√łdglade vil v√¶re tilfredse med en omgang sin carne.

CHILI SIN CARNE


Til 4-5 personer


Ingredienser

  • 4 spsk olie

  • 3 fed hvidl√łg

  • 2 l√łg

  • 2 spsk ahornsirup (eller anden sirup)

  • 1 dl hakkede solt√łrrede tomater i olie

  • 2 tsk oregano

  • 3 tsk st√łdt spidskommen

  • 1 tsk st√łdt koriander

  • 1 tsk kanel

  • 2 tsk paprika

  • 2 tsk chiliflager

  • 2-3 tsk salt

  • 2 store st√¶ngler bladselleri

  • 2 peberfrugter

  • 2 guler√łdder

  • 1 pastinak (kan udelades)

  • 2 d√•ser kidneyb√łnner

  • 1 d√•se sorte b√łnner

  • 2 d√•ser hakkede tomater

  • 1 d√•se tomatpur√© (140 gram)

  • 2,5 dl vand 25-50 gram m√łrk chokolade (gerne 85%)

  • Ris, creme fraiche og frisk koriander til servering. Og m√•ske lidt tortillachips.


Fremgangsmåde

  1. Hak l√łg, hvidl√łg og bladselleri fint og kom det i en stor gryde sammen med olien.

  2. Svits blandingen i et par minutter og tils√¶t tomatpur√©, finthakkede solt√łrrede tomater og ahornsirup.

  3. Vend det godt sammen og tilsæt oregano, spidskommen, koriander, kanel, paprika og chili.

  4. Lad krydderierne ‚Äėbr√¶nde af‚Äô i et par minutter inden du tils√¶tter peberfrugter, pastinak og guler√łdder i mindre tern.

  5. Lad gr√łntsagerne stege med i 5 minutter. H√¶ld nu v√¶sken fra b√łnnerne og skyl dem, inden de tils√¶ttes til gryden.

  6. Tilf√łj ogs√• de hakkede tomater, vand og salt.

  7. Lad chilien simre ved lav varme i minimum 45 minutter ‚Äď gerne l√¶ngere. Husk at vende rundt i den et par gange undervejs, s√• den ikke br√¶nder fast.

  8. Smag til sidst til med chokolade, måske lidt ekstra salt eller chiliflager.

  9. Server med ris, hvis du synes. Eller tortillachips. Og top med en gavmild skefuld creme fraise og frisk koriander.