• Amanda Stensgaard

Falafler - sprøde, krydrede og idiotsikre

Det ridser lidt i min stolthed, men jeg bliver nødt til at indrømme, at jeg har haft alt for mange mislykkede fafalfelforsøg igennem tiden. Men nu er det endelig lykkedes at udvikle en opskrift, som er, ja - idiotsikker. Man skal kende et par tricks, men dem tager vi længere nede. Følger man dem, garanterer jeg til gengæld, at man ikke ender ud med smuldrede og smagsløse falafler. Det gider man bare ikke.


Herhjemme er vi begyndt (okay, det her var første gang, men konceptet er vedtaget!) at have temalørdag på madfronten. I lørdags hed det "mellemøstlige fristelser", så der var auberginesalat med tahindressing og granatæble, fladbrød, humus, falafler og andet godt på menuen. Og pitabrød med restefyld på søndagsbordet - blot tilsat tzatziki og fintsnittet rødkål. Det er jo én måde at spare tid og penge, hvor man kan. At tænke i forlængelse af retter. Jeg øver mig på det, det går svingende, men i weekenden gik det godt.

Som sagt kommer opskriften på de gode og idiotsikre falafler her. De små fifs, som er rare at kende, kommer også. Here goes:


  1. Brug ALDRIG kikærter fra dåse. Konsistensen bliver helt forkert, og falaflerne har det med at falde fra hinanden. Det kan virke omfattende, men hvis man koger en stor portion og fryser en del af kikærterne ned, klares næste falafelprojekt i et snuptag.

  2. Giv den gas med krydderurter og krydderier. Masser af frisk persille, stødt koriander og spidskommen af god kvalitet og hvidløg en masse.

  3. Pandestegning trumfer ovnen. Og sådan er det bare. Falafler kræver olie, hvis de skal blive sprøde og smage af noget. Så gem low fat-opskrifterne til en anden dag og brug mere olie, end du tror.


SPRØDE OG KRYDREDE FALAFLER

Opskriften giver nok falafler til 6 personer


Ingredienser

  • 400 gram tørrede kikærter

  • 2 løg

  • 6 fed hvidløg

  • Skallen fra 1 lille citron

  • 4 tsk stødt spidskommen

  • 3 tsk stødt koriander

  • 4 tsk salt

  • 2 store håndfulde frisk persille

  • 3 æg

  • 3 spsk rasp

  • Cirka 1/2 liter olie til stegning

Fremgangsmåde

  1. Læg kikærterne i blød 24 timer før brug og kog dem efter anvisning på pakken

  2. Kom kikærter, løg, hvidløg og æg i en foodprocessor eller brug en stavblender. Blend til massen er glat

  3. Tilføj hakket persille, spidskommen, koriander, salt, revet citronskal og rasp. Smag til og stil på køl i 1/2 til 1 hel time

  4. Kom olie i en pande, så bunden er dækket 3 centimer over hele stegefladen. Form falaflerne og steg dem ved middelvarme, imens du vender dem jævnligt, så de bliver får stegeskorpe over det hele

  5. Kom de færdige falafler på et fad med køkkenrulle

  6. Spis!


Falaflerne kan sagtens fryses.