• Amanda Stensgaard

Groft grydebrød med sprød skorpe og saftig krumme


Hvis det skulle være gået nogens næse forbi, så kan jeg fortælle, at der er et vanvittigt udsalg i gang as we speak. Vi snakker skiltninger med 50 og 70 procents rabatter bøjet i neon i alle butiksvinduer og på alle netshops. Og det er altså bad luck, hvis man a) har nul penge på lommen og b) ikke ligefrem mestrer kunsten at beherske sig. 

Jeg er på SU, og selvbeherskelse er desværre ikke et gennemslagsgivende karaktertræk hos mig. Det fik jeg også bekræftet i sidste uge, hvor jeg pludselig fandt mig selv i Imerco. Her var jeg momentant af den fulde overbevisning, at jeg ikke kunne leve uden en støbejernsgryde (ja. What the fuck?).


Set i retrospekt kunne jeg jo sagtens have været den gryde foruden. Det kunne jeg virkelig. Men helt ærligt, så er der altså en god investering i sådan en. Den er nemlig G-E-N-I-A-L at bage brød i. Og så er de suverænt dyre, når de ikke er på tilbud. Så lige nu er altså et godt tidspunkt at erhverve sig sådan en. Jeg si’r det bare. 


Grydebrød er dødlækkert. Simpelthen. Og så er det nemt. Man skal ikke have fingrene i dejen, og foruden de fem minutter det tager at røre ingredienserne sammen, klarer den selv resten over en 12-timers tur i køleskabet. Derefter skal dejen blot vippes over i gryden, bages i 40 minutter, og så er der brød af den slags, som får dig til at takke de højere magter for, at du ikke er glutenintolerant.


GRYDEBRØD

Opskriften giver 1 stort brød


Ingredienser


 • 15 gram gær

 • 6 dl koldt vand 

 • 1 spsk honning (eller sukker)

 • 150 gram speltmel

 • 400 gram hvedemel

 • 1 dl blandede frø og kerner (her er brugt græskarkerner og hørfrø)lidt havregryn til at drysse bund og top

 • En støbejernsgryde, der kan rumme 4 liter Fremgangsmåde


 1. Opløs gæren i det kolde vand og tilsæt honning og salt.

 2. Kom herefter alt melet i og rør godt rundt, inden du tilsætter kernerne. Dejen skal være lind og ret våd, når den stilles i køleskabet.

 3. Lad den koldhæve i 12 timer.

 4. Når du skal bage brødet, tænder du ovnen på 250 grader og stiller støbejernsgryden derind, så den bliver brandvarm.

 5. Herefter tages gryden ud og drysses med lidt havregryn i bunden, inden dejen hældes i.

 6. Drys også lidt gryn på toppen, kom låg på gryden og stil den tilbage i ovnen, som stadig skal være 250 grader.

 7. Bag brødet i 25 minutter med låg, hvorefter det skal have 10-15 minutter uden låg. Hold øje med det, for nu går det stærkt.

 8. Lad brødet køle af i minimum en halv time, inden det spises med tandsmør, eller hvad du foretrækker.