• Amanda Stensgaard

Vegetariske burgerbøfferAlle elsker burger! Vegetarerne med. Det hold vil jeg i hvert fald gerne tilslutte mig, og det, forestiller jeg mig, de fleste andre med forkærlighed for planter også er på. 

Man kan nemlig sagtens køre solid burgersøndag med det hele, selvom det ikke er en blødende bøf, der gemmer sig imellem briochebollen. 

Forkæl grøntsagsbøfferne med guacamole, lidt grønt og en klat chilimayo, og så har du opskriften på noget genialt. Fritter og cola på siden, hvis det skal være helt himmelsk. 


Grøntsagsbøfffer går også under navnet ‘Veggie Patties’, og der findes akkurat så mange variationer af burgermidten, som der findes forskellige grøntsager. Altså: Mange. 

De her er med quinoa, soltørrede tomater, løg og spinat. Alt sammen ting, som du højst sandsynligt har på hylden eller i hvert fald meget nemt kan fremskaffe. 

Quinoa er ikke det billigste valg, den er jeg med på. Men mængden, der skal bruges, er ikke enorm, så du kan lave rigtig mange bøffer for forholdsvist få penge. 

Og de mange du får tilovers, kan du smide i fryseren, så du har til flere gode burgeraftener på rekordtid. Slet ikke dumt. 

Bøfferne kan også fungere som tilbehør til en salat, imellem et par skiver rugbrød eller bare som de er. En madpakkesnack, kunne vi kalde det. 


VEGETARISKE BURGERBØFFER

Giver 12 stk


Ingredienser

 • 2 dl ukogt quinoa (gerne sort for pænhedens skyld)

 • 4 dl fintvalsede havregryn

 • 150 gram frisk spinat, hakket

 • 1 æg, str L

 • 2 dl soltørrede tomater i olie, finthakket 

 • 3 fed hvidløg, fintsnittet

 • 1 rødløg, fintsnittet

 • 2 tsk salt

 • 2 tsk stødt spidskommen 

Fremgangsmåde

 1. Kog quinoaen efter anvisning på pakken.

 2. Imens det koger, hakker du løg og hvidløg.

 3. Spinaten skal også hakkes fint og de soltørrede tomater skæres i helt små stykker. 

 4. Når quinoaen er færdig og nedkølet en smule, vendes den sammen med havregryn, soltørrede tomater, spinat, løg og hvidløg.

 5. Rør godt rundt og smag til med salt og spidskommen. 

 6. Vend til sidst ægget i blandingen. Hvis du bruger et meget lille æg, får du nok brug for to. “Burgerfarsen” skal føles sammenhængende uden at være for våd. 

 7. Stil den på køl i en halv times tid. Imens kan du for eksempel lave guacamole eller hakke lidt grønt til burgerne. 

 8. Efter en halv time i kulden, skulle bøfferne gerne være nemme at forme. 

 9. Opskriften giver 12 styks, som skal være cirka 2 cm høje. 

 10. Bøfferne kan enten steges 5-7 minutter på hver side ved middelvarme, eller de kan bages i ovnen ved 180 grader varmluft i 15-17 minutter. Når de er gyldne og sprøde, er de done. 

Grøntsagsbøfferne egner sig fint til frys. Ellers kan de kommes i køleskabet, når de er kølet af – der holder de sig fint i 3 dage.